Burun Kemiği Hastalıkları ve Tedavisi Nedir?

Burun kemiği, estetik ve işlevsellik açısından önemli bir yapıdır. Doğumdan itibaren çeşitli nedenlerle sorunlar yaşayabilir. Eşit mesafede yer alması gereken burun kemiğinde oluşan eğrilikler, nefes alma zorluğuna yol açabilir. Doğru tedavi yöntemleri ile bu sorunlar etkili bir şekilde giderilebilir.
Burun Kemiği Hastalıkları ve Tedavisi Nedir?
10 Eylül 2024

Burun Kemiği


Burun, solunum sistemine yardımcı olan beş duyu organından biridir. Burun kemiği, burnun estetik görünümü ve ergonomik kullanımı açısından önemlidir. Burun kemiğinin önünde kıkırdak ve kıkırdağın üzerinde deri bulunur. Normal anatomik kemik yapısında burun kemiği yüzün ortasında yer alır. Sağ yanak ve sol yanağa olan mesafe eşit olmalıdır. Burun kemiği, iki eşit delikten oluşan kafatasının ön kısmına yapışıktır. Burnun yüzün tam ortasında olması, estetik açıdan daha da önemlidir. Günümüzde burun kemiği eğriliğinin giderilmesi için gerekli tedaviler rahatlıkla yapılabilmektedir.

Burun Kemiğinde Neden Sorun Oluşur?


Burun kemiğinde meydana gelen sorunlar bebeklikten itibaren ortaya çıkabilir. Hatta anne karnında bebeğin ters dönmesi aşamasında elinin burnunun yanına gelmesi ve birkaç hafta o şekilde kalması, yumuşak olan burun kemiği dokusunun eğri bir hal almasına neden olabilir. Doğumdan sonra da birkaç hafta bu şekilde kalmaya devam edebilir.

Burun kemiğinde oluşan sorunlar doğumdan sonra, yürümeye başlama döneminde de ortaya çıkabilir. İlk yürüme aşamasında bebekler birçok kez düşebilir. Bu düşmelerin birçoğundan ebeveynlerin haberi olmaz. Bu aşamada bebek biraz ağladıktan sonra susar, fakat bebeğin burun kemiğinin kayması veya kırılması kendini kolay tamir edebilir, fakat bu tedavi burun kemiğinin eğri tutunmasına neden olabilir. Daha sonra sorunsuz gibi görünen burun kemiği yapısı, özellikle ergenlik döneminde kendini daha belirgin hale getirebilir. Ayrıca çeşitli kazalarda burun kemiğinin kırılması ve eğri tutunması da mümkündür.

Burun Kemiği Hastalıkları ve Tedavisi Nedir?


Burun kemiği eğriliğinin en önemli özelliği, rahat nefes almayı engellemesidir. Özellikle polen alerjisi olan kişilerin burun deliklerinde meydana gelen şişme, eğriliğin olduğu taraftaki burun deliğinin hemen kapanmasına neden olabilir. Bu durumda hasta gündüz pek nefes problemi çekmez, fakat hasta istirahat için uykuya geçmek istediği sırada rahat nefes alamaz ve uykusuz geceler başlar. Devamında hastada yorgunluk ve bitkinlik gözlemlenir. Burun eğriliği olan hasta sabah uyandığında ağız içinde paslılık, ağız içinde koku ve kuruluk hissi sürekli görülebilir. Sürekli eğrilik ilerleyen zamanda farenjite neden olduğu gibi burun kanamalarının çoğalmasına ve sinüzite bile neden olabilir.

Burun kemiğinde oluşan eğrilik (deviasyon) tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Uzman cerrah görüşlerine göre burun kemiği ameliyatı 18 yaşından sonra yapılabilir. Ancak özel durumlar karşısında daha küçük yaşlarda da burun kemiği ameliyatı yapılabilmektedir. Ameliyatlar lokal ve genel anestezi altında yapılabilir. Burun kemiği ameliyatı daha çok kapalı olarak yapılmaktadır. Burun üst desteği korunarak, gerekirse burun deliklerinin bıyık üstünden kesi ile ayrılarak burun kemiğinin törpülenmesi veya düzeltilmesi işlemi sağlanır. Nefes alışverişinin konforunun artırılması için KBB branşının uzmanlığında yapılan bu ameliyatta, burun estetik görüntüsünün de düzeltilmesi isteniyorsa estetik cerrahın da ameliyata katılması gerekebilir.

Ek Bilgiler

Burun kemiği ameliyatları genellikle başarılı sonuçlar verir ve hastaların yaşam kalitesini artırır. Ameliyat sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte, genellikle birkaç hafta içinde tamamlanır. Ameliyat sonrası doktor önerilerine uymak ve düzenli kontrolleri aksatmamak, iyileşme sürecini hızlandırır ve komplikasyon riskini azaltır.

  • Ameliyat sonrası burunda hafif ağrı ve şişlik olabilir, bu durum geçicidir.
  • Burun kemiği ameliyatı sonrası burun estetiği de yapılabilir.
  • Ameliyat sonrası burun deliklerinde tampon kullanılabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Birgit 04 Ağustos 2024 Pazar

Burun kemiği eğriliği nedeniyle uyurken rahat nefes alamamak ve sabahları ağzımda kuruluk hissetmek normal mi? Bu durumu yaşayan başka biri var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Birgit,

Evet, burun kemiği eğriliği (deviasyon) nedeniyle uyurken rahat nefes alamamak ve sabahları ağzında kuruluk hissetmek oldukça yaygın bir durumdur. Burnun eğri yapısı, hava akışını engelleyerek nefes almayı zorlaştırabilir ve bu da ağzından nefes almayı tercih etmene neden olabilir. Ağzından nefes almak ise sabah kuruluğa neden olabilir. Bu durumu yaşayan pek çok insan var ve bu sorun genellikle cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Bir kulak burun boğaz uzmanına danışmanı tavsiye ederim. Geçmiş olsun!

Çok Okunanlar
Kemik Sızlaması Nedenleri?
Kemik Sızlaması Nedenleri?
Kemik Çıkıntısı Sebepleri
Kemik Çıkıntısı Sebepleri
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kemiklerin Görevi Nelerdir?
Kemiklerin Görevi Nelerdir?
Kuyruk Sokumu Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Kuyruk Sokumu Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Kemik Erimesine İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Kemik Erimesine İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Kemik Tozu Nasıl Elde Edilir?
Kemik Tozu Nasıl Elde Edilir?
Kalça Kemiği Kırılması Belirtileri ve Tedavisi
Kalça Kemiği Kırılması Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Diş Kemik Erimesi Belirtileri ve Tedavisi
Diş Kemik Erimesi Belirtileri ve Tedavisi
Güncel
Bel Kemiği Nedir?
Bel Kemiği Nedir?