Kemik Ağrıları Nedenleri Nelerdir?
15 Mayıs 2024

Kemik Ağrıları Nedenleri Nelerdir?

Kemik Ağrıları, bazen büyüme nedeniyle veya fiziksel hasarlar gibi basit nedenler ile oluşabileceği gibi, ciddi problemler nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.

Kemik Ağrıları Neden Olur?

Kemik Erimesi: Kemik erimesinin diğer bir adı osteoporozdur. Vücudumuzdaki kemiklerimiz sürekli gelişmekte ve yenilenmektedir. Yaşlanma dolayısı ile kemiklerimiz ölmeye başlar ve yenilenme hızı vücuda göre yetersiz kalmaya başlar. Osteoporoz hastalığı çoğunlukla kadınlarda görülmektedir. Yaşlanmanın yanı sıra hareketsiz kalmak, bayanlarda östrojen ve erkeklerde testosteron hormonu düşüklüğü, alkol, madde ve sigara kullanımı, kilo azlığı da kemik erimesine neden olan dolayısıyla da kemik ağrılarının sebeplerden bazılarıdır.

D Vitamini ve Kalsiyum Eksikliği: Güneş ışığı D vitamininin en büyük kaynağıdır. Aynı şekilde iyi beslenme yolu ile de vücudumuza D vitamini alabilmek mümkündür. Ancak dengesiz, düzensiz beslenmek ve yeterli güneş ışığına maruz kalmamak D vitamini ve kalsiyum eksikliğine neden olmaktadır. Kemiklerin yapısında en çok bulunan bu iki temel yapı taşı eksik kaldığı zaman kemik ağrıları ortaya çıkar.

D vitamini eksikliğinin neden olduğu raşitizm hastalığı 2 yaşından küçük bebeklerde görülmektedir. Yine aynı şekilde D vitamini eksikliği nedeniyle görülen osteomalazi isimli kemik yumuşaması olarak adlandırılan hastalık kemik ağrılarına neden olmaktadır.

Kemik İltihabı: Osteomiyelit adı verilen hastalık kemik iltihabı olarak tanımlanmaktadır. Vücuda girmeye çalışan bakteriler, virüsler ve mantarlar kemiklere yapışır ise kemik iltihabı ortaya çıkmaktadır. Bu zararlı mikro organizmalar dolaşım sistemi ile dolaşarak kemik iltihabına neden olmasına rağmen bazen ise şiddetli hasarlar sonrasında da osteomiyelit hastalığı ortaya çıkmaktadır. Yeterince tedavi edilmeyen veya hiç tedavi edilmeyen kemik iltihabı hastalığı kemik kaybına dönüşür. Bu da kemik ağrılarını tetikler.

Büyüme Ağrıları: Büyüme ağrıları genellikle ergenlik çağlarında görülmektedir. Ergenlik çağındaki bireylerde görülen hızlı büyüme sonucunda kemik ağrıları oluşur.

Kanser: Osteosarkom, multipl miyelom yani lökosit kanseri, nöroblastom, lösemi, akciğer kanseri, böbrek kanseri, ewing sarkom gibi kemik üzerinde baskı oluşturan kanser türleri kemik ağrılarına sebep olur.

Diğer Kemik Ağrıları Neden Olur?
  • Kemiklerin fiziksel bir hasar nedeniyle yıpranması,
  • Kemik kırılması,
  • Kemik tümörü,
  • Gaucher Sendromu,
  • Hiperparatiroid.
Kemik Ağrıları Tedavisi Nasıldır?

D vitamini ve kalsiyum takviyesi: Kemik ağrıları eğer D vitamini ve kalsiyum eksikliği nedeni ile ortaya çıkmış ise kemik ağrılarını gidermenin en iyi yolu D vitamini ve kalsiyum takviyesi almaktadır. Bu takviye gerek besinler yoluyla gerekse ilaçlar yoluyla olabilmektedir. Ancak vücudumuzun ihtiyacı olan bütün D vitaminini besinlerden almak mümkün değildir. Güneş ışığı mutlaka gereklidir. Beraberinde besinlerden de yararlanılabilir.

Egzersiz: Kemik ağrıları yaşayan kişinin yaşı, kilosu, sağlık durumu göz önünde bulundurularak egzersiz programı hazırlamak, kemik yenilenmesini sağlayarak kemik ağrılarını dindirir.

İlaç Takviyesi: Kemik erimesi nedeni ile oluşan kemik ağrılarında menopoza giren bayanlar için östrojen hormonu takviyesi yapılmaktadır. Kemik iltihabı nedeniyle oluşan kemik ağrılarında damar yolu ile antibiyotik tedavisi kullanılır. Hperparatiroid nedeniyle oluşan kemik ağrılarında ise kemik kaybını durdurmak için kalsitonin hormonu takviyesi yapılır.

Cerrahi Operasyon: Kemik tümörleri nedeniyle oluşan kemik ağrılarının tedavisinde eğer ki kemik tümörleri iyi huylu ise ve kemik kırıklarının tedavisinde cerrahi operasyon gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalça Kemiği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kalça Kemiği Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kemik İliği Ödemi Bitkisel Tedavi

Kemik İliği Ödemi Bitkisel Tedavi

Başparmak Kemik Çıkıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Başparmak Kemik Çıkıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Köpek Kemiği Bölümleri

Köpek Kemiği Bölümleri

Kemiklerin Yapısı Türleri ve Özellikleri

Kemiklerin Yapısı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kemik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Kemik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Güncel

El Kemikleri Ağrısı Neden Olur?

El Kemikleri Ağrısı Neden Olur?

Güncel

Kemik Doku Türleri

Kemik Doku Türleri