Kalça Kemiği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
15 Mayıs 2024

Kalça Kemiği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalça kemiği kırığı: Femur ve uyluk kemiği olmak üzere iki kemikten oluşan kalça kemiği birtakım kaza veya darbeler nedeniyle etkilenip kırılabilir. Birçok kişide ortaya çıkabilecek ve kişiye oldukça rahatsızlık veren bir durum olan kalça kemiği kırığı bu bölgede bulunan kemiklerin herhangi birinin kırık olacak bir şekilde zarar görmesi durumunda ortaya çıkar. En sık da ilerleyen yaşlarda kemik yapısının hassas bir hale gelmesi nedeniyle yaygın görülen kalça kemiği kırığı hastanın oturup kalkmasında oldukça problem yaratacağı ve bazı hareketlerini kısıtlayacağı için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Kalça kemiği kırığı neden olur?

Çoğunlukla ayağın takılması ya da herhangi bir nedenden dolayı gelişen kalça kemiği kırığı en çok da denge kaybı nedeniyle ortaya çıkar. Kadınlarda menopoz döneminde kemik erimesinin daha sık yaşanması nedeniyle kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olarak görülen bu durum genç yaştaki kişilerde yüksekten düşme, trafik kazası, kalça kemiği üzerine herhangi bir darbe alınması durumumda görülür. Yaşlılarda ise görme problemi nedeniyle düşmenin sık olması, kasların zayıflamasına neden olan şeker, tansiyon gibi rahatsızlıklar, yaşın ilerlemesi ile hastanın düşmesine neden olarak zayıf olan kemiklerin kırılmasına sebep olabilir.

Kalça kemiği kırığı belirtileri nelerdir?

Kalça kemiği kırığı genellikle yan tarafa düşme neticesinde görülür ve bu durumda yürürken tökezleme şeklinde kendini belli eder. Bu nedenle kalça kemiği kırığında yürüme bozuklukları ortaya çıkar. Bununla beraber kalça kemiği kırığı belirtisi olarak kalçanın oynatılması, dizlerin karına doğru çekilmesi ya da kalçanın sağa veya sola çevrilmesi durumunda hasta oldukça ağrı hisseder. Çoğunlukla etkilenen bölgede bulunan bacak kısalmış durumda olur. Ayaklar ise hareketsiz ve dışa doğru dönüktür. Bu durumda kalça kemiği kırığı şüphelenileceği için vakit kaybetmeden ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurmak gerekir.

Kalça kemiği kırığı tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle kalça kemiği kırığı fizik muayene ve röntgen teknikleri ile tanısı konulduktan sonra tedavi kırığın şekline göre yapılır. Kırığın bulunduğu bölge ve hastanın yaşı tedavi şeklinin belirlenmesinde önemli bir faktördür. İç içe geçirerek oturmuş olan impakte kırıklar cerrahi operasyona gerek kalmadan tedavi edilebilir. Ancak bu dönemde hastanın yere basması ve yürümesi önerilmez. Bu nedenle yatak istirahati oldukça önemlidir. Bu kırık tipinde kayma sorunu olabileceği için röntgen ile hastanın takip edilmesi gerekir. Aynı zamanda kalça kemiği kırığında yatak istirahatinin uzun süreceği için hastada oluşacak yatak yaraları, enfeksiyon ve kan pıhtısı gibi durumların ortaya çıkmaması için birtakım önlemlerin alınması gerekir.

Kalça kemiği kırığı cerrahi tedavi nasıl yapılır?

Kalça kemiği kırığı femur kırık şeklinde ise bu durum hastanın genel durumuna, kemik yapısına ve yaşına bakılarak kemiğin kaynamasını sağlayacak platin ya da protez gibi teknikler uygulanabilir. Genç yaşta ortaya çıkan kalça kemiği kırığı kırılan bölgenin kaynamasını sağlamak için çivileme ya da vidalama teknikleri uygun görülebilir. Yaşlı hastalarda ise kemiklerin kaynama ihtimalinin düşük olacağı için total ya da parsiyel protez uygulanabilir. Kalça kemiği kırığı subtrokhanterik ve troktanterik kırık tipinde ise kemiklerin kaynaması için kompresyon kalça çivileme oldukça yaygın uygulanan bir ameliyattır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ayak Parmak Kemikleri

Ayak Parmak Kemikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ayak Kaval Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Kaval Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Eğriliği Belirtileri ve Tedavisi

İnsan Kemikleri ve Çeşitler

İnsan Kemikleri ve Çeşitler

Kürek Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kürek Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Avuç İçinde Kemik Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Avuç İçinde Kemik Çıkması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kemik İliği Ödemi Belirtileri ve Tedavisi

Kemik İliği Ödemi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Leğen Kemiği Ağrısı Nedenleri

Leğen Kemiği Ağrısı Nedenleri

Güncel

Kemik Metastazı Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Metastazı Belirtileri ve Tedavisi