Kemik Anatomisi Nasıl Oluşur?

Kemik anatomisi, vücudun hareketliliğini sağlayan ve organları koruyan sert yapıları inceleyen bir alandır. Uzun, kısa ve yassı olmak üzere üç ana kemik türü bulunur. Kemikler, organik ve inorganik maddelerden oluşur, içinde kemik iliği barındırarak hayati fonksiyonlar gerçekleştirir.
Kemik Anatomisi Nasıl Oluşur?
29 Ağustos 2024
Kemik Anatomisi

İskelet sistemini oluşturan kemikler, vücudumuzdaki en sert maddeler arasındadır. Kemikler birbirlerine eklemler aracılığıyla bağlanır ve bu eklemlerin tamamı hareketli değildir. Özellikle uzun kemiklerin birbirine bağlı olduğu yapılar oynar eklem oluştururken, göğüs kafesini oluşturan kemikler ise sabit eklemlerle bağlıdır. Kemik anatomisi, vücut hareketlerine yardımcı olurken, çevrelediği organların fiziki etkenlerden korunmasını sağlar.

Osteoloji: Kemik Anatomisinin Bilim Dalı

Kemik anatomisi ile ilgilenen bilim dalına Osteoloji denir. Yeni doğan bir insanda 270 adet kemik bulunur. Kafatası kemikleri ve bazı diğer kemiklerin birleşmesiyle ergenlik çağına gelindiğinde bu sayı 256'ya düşer. İlerleyen yaşlarla birlikte kemik sayısı 208'e kadar azalır ve kemik gelişimi tamamlanır.

Kemik Çeşitleri

Uzun Kemikler

Uzun kemikler, enleri boylarından kısa olan ve vücudumuzun hareketli yerlerinde bulunan kemiklerdir.

Kısa Kemikler

Kısa kemikler el, ayak, omur ve bilek gibi bölgelerde bulunan, sarı ilik kanalı içermeyen kemiklerdir.

Yassı Kemikler

Yassı kemikler, kafatası ve kaburga kemiklerini oluşturur ve görünüm olarak yassıdırlar.

Kemik Anatomisinin Yapısı

Kemik anatomisinin %65'i organik maddelerden oluşur. Bu organik maddeler dayanıklı ve sert kollajen fibrillerdir. Kollajen fibriller oldukça dayanıklı ve sert dokulardır ve ısı ile temas ettiğinde jel halini alırlar. Bu fibrillerin içeriği protein ve bir tür glikozdan oluşur. Kemik doku hücrelerinin arasında kalsifikasyon (kalsiyum birikmesi) oluşur. Bu durum, osein yani kemik doku arası olarak adlandırılır. Kollajen fibriller arasında, doğada elmastan sonra en sert madde olan hidroksiapatit bulunur. Bu kalsiyum tuzu oksijen ile tepkimeye girmediği için yanmaz, aşındırılamaz fakat oldukça kırılgandır.

Kemiklerimizin %35'i inorganik maddelerden oluşur. Bu maddeler doğada serbest halde de bulunabilir. Bu inorganik maddelerin büyük çoğunluğu (%85) kalsiyum fosfattır. Kalsiyum florid, kalsiyum karbonat, potasyum, sodyum, hidroksit, magnezyum florid ve sülfat bileşikleri inorganik maddelerin %15'ini oluşturur.

Kemik Hücreleri

Osteositler

Osteositler, kemiğin canlı kalmasını sağlayan esas hücrelerdir. Bu hücreler sayesinde hormonlar, besin maddeleri, vitaminler ve mineraller hücreler arasında geçiş yapar. Bununla birlikte, osteoklast kemik hücreleri yaşlanan kemik hücrelerinin yıkımında görevlidir.

Osteoblastlar

Osteoblastlar, kemik yüzeyinin oluşumundan sorumlu olup, kemik yapımında görevli genç hücrelerdir. Bu hücreler hormonlarla yakın ilişki içindedir. Kemiğin büyümesini ve sertleşmesini sağlarlar ve kemiği oluşturan kalsiyumun salınımını kontrol ederler.

Kemiğin içinde bulunan enine kanallara Volkman kanalı, kemiğin uzunluğuna paralel kanallara ise Havers kanalı denir. Havers kanalları içinde sinirler, bağ dokuları ve kan damarları bulunur. Kemiğin iç kısmı gözenekli boşluklardan oluşur ve bu yapılar göz ile görülebilir. Sert ve süngerimsi bir görüntüye sahiptirler. Organik maddeler daha çok bu kısımda bulunur.

Kemik İliği

Kemik iliği, kırmızı ve sarı ilik şeklinde ikiye ayrılır. Uzun kemiklerin içinde yer alan canlı dokudur. Kan hücrelerinin sürekli üretildiği yerdir. Alyuvar ve trombositler kırmızı ilik içinde üretilirken, akyuvarlar sarı ilik içinde üretilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Töre

12 Temmuz 2024 Cuma

Kemiklerin birbirine eklemlerle bağlandığını ve bu eklemlerin tamamının hareketli olmadığını belirttiniz. Sabit eklemlerle bağlı olan kemikler hangileridir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Töre,

Vücudumuzda sabit eklemlerle bağlı olan kemikler arasında kafatası kemikleri öne çıkar. Kafatasındaki kemikler, özellikle de kranial kemikler, birbirine sıkıca bağlıdır ve hareket etmezler. Bu sabit eklemler sayesinde kafatası, beyni koruyan sağlam bir yapı oluşturur. Bunun dışında, pelvis kemikleri de belirli bölgelerde sabit eklemlerle bir araya gelir. Bu tür eklemler, yapının dayanıklılığını ve stabilitesini artırır.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Uyluk Kemiği Kırıklar

Uyluk Kemiği Kırıklar

Haber Bülteni

Güncel

Kalça Kemiği Batması Tedavisi

Kalça Kemiği Batması Tedavisi

Güncel

Kemik Ödemi Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Ödemi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kemik Erimesi Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Erimesi Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Çene Kemiği Özellikleri

Çene Kemiği Özellikleri

Elmacık Kemiği Kırığı Belirtileri

Elmacık Kemiği Kırığı Belirtileri

Ayak Baş Parmağında Kemik Çıkıntısı

Ayak Baş Parmağında Kemik Çıkıntısı

Kemiklerin Yapısı Türleri ve Özellikleri

Kemiklerin Yapısı Türleri ve Özellikleri

Kol Kemikleri Çeşitleri Nelerdir?

Kol Kemikleri Çeşitleri Nelerdir?

Pelvis Kemiği Önemi

Pelvis Kemiği Önemi

Bilekte Kemik Çıkıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Bilekte Kemik Çıkıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi

Kemik Tümörü Belirtileri ve Tedavisi